DEN SVAGISKA UNIONEN

Karta SVAGISKA UNIONEN

Den Svagiska Unionen:
Som en vägledning till Mats Åkermans bildvärld kan följande fakta var bra att ha till hands.

Den Svagiska Unionen –
är en stor kontinent bestående av 41 relativt självständiga stater. Dock lyder samtliga stater under samma grundlag (från 1902) där demokratin och pacifismen är inskrivna. Det tar ca två och en halv dag att med tåg resa från Unionens sydliga delar upp till huvudstaden.

Den Svagiska Unionens flagga

Språk –
alla Svagiska invånare talar svagiska, men även franciskanska och romanska är officiella språk i Unionen. Den berömde Rocco Rivarossi behärskar självklart med ackuratess samtliga dessa språk, men är också skicklig i Svegiska (=grannunionens språkdräkt).

Tidpunkten –
Mats Åkermans konst är en resa i tid och rum. Merparten av hans bilder och texter utspelar sig på 1950- och 60talet.
Som exempel på detta kan nämnas Rocco Rivarossis tågresa från Den Gula Regionen via staden Bas till Unionens huvudstad. Detta skedde i mars-april 1956 och är skildrat i boken ”RETUR”>>. Nästan samtidigt inträffade en rad spännande episoder i huvudstaden såsom beskrivits i boken ””A LA PRIMA” >>.
BokenSÄLLSAMHETER I DEN SVAGISKA UNIONEN”>> utspelar sig framför allt hösten 1961, men i några kapitel har vi kommit fram till 1964 och 1968.

Framträdande personer i Svagiska Unionen finner du här>>

PRIMABORGEN

Huvudstaden –
heter Sveaborg, men dess invånare föredrar att benämna den som Primaborgen. Det är en stor stad med 33 arrangement, de flesta är belägna på de stora centrala öarna ”Damen” och ”Herren” vars åtta kullar är mycket sägenomspunna. Två grandiosa floder mynnar ut i huvudstaden – Svea och Prima.
Några kända stadsdelar i Primaborgen – eller som de kallas officiellt, arrangement – är Goi, Arken, Salen, Vera, Mäster Germanius, Opera, Rio, Strand, Nya Goi och Karlsberger Hof.

Den stora domkyrkan ”Vår Dam” finner vi Arken och i Salen ligger ”Solplatsen”.
Det ganska så slitna Vera angränsar till de historiskt intressanta ruinerna uppe på Parnassa.
Mäster Germanius är ett klassiskt säte för stadens intellektuella kulturelit och konstnärer. Där huserar också ett berömt fotbollslag.
Rio är stadens största nöjescentrum med åtskilliga kabaréer, teatrar, biografer och nattklubbar.

RIO


Vandrar man upp genom Gois kringliga gator kommer man till det mytiska Vita Kastellet. Där är vyn enastående med sikt ända ut till den yttre arkipelagen. (Läs mer om Goi här>)
Det finns också mer alldagliga platser i denna mångmiljonstad, till exempel Druvans plats på Strand. Det är en gemytlig miljö med trevliga caféer och teatrar och där ligger den Musikaliska Akademien som fostrat så många framstående kompositörer.
Under ledning av arkitekten Charles Hemming byggdes i början av 1900-talet Nya Goi. Denna stadsdel, dominerad av resliga skyskrapor, blev snabbt stadens merkantila medelpunkt. Under1970-talet sjangserade området med en omfattande förslumning. I Nya Goi är också är PRIMA RAPPORTs redaktion belägen. Läs denna tidning här >>

Några kända delstater i Svagiska Unionen:

Bro – är uppkallad efter huvudstaden Bron som är belägen mellan de stora sjöarna Skissen och Eggen. Guldbergen är ett känt gruvdistrikt. I städer som Dyssel, Sint-Droite och Endhov, strax norr om Rosensjön, finner vi den Svagiska Unionens främsta verkstadsindustrier.
Elektra – är omtalat för den s k korrosionszonen, ett hårt exploaterat industriområde med städer som bland annat Vexel, Korsa och Le Cargo.
S:te Micheve – är främst gynnsam jordbruksbygd, men det är också historisk mark. Det var här, på den Blå Platån, som den mystiske kardinalen Gjorg-van-Goj välsignade ett antal trilskande baroner och furstar, vilket i sin tur ledde till enandet av den Svagiska Unionen 1499.
Anglia– är den Svagiska Unionens största delstat. Ett mycket omfattande territorium som sträcker sig från Kalvadores uppe i nordväst till Bayardes spetsiga udde i väst, gränsar till Solkretsen i söder och till Aros och Colgnas bergstrakter i nordost. Genom denna stat flyter de väldiga floderna Venster, Cortina och Fantina. Jordmånen i merparten av Anglia är bördig, men här finns också stora skogar och omfattande industriregioner. Unionens näst största stad, Pommac, är uppkallad efter kejsaren av Anglia, Louis Pommack d. y. Bokette är floristernas konsilianta centrum.

Bas
är Unionens sjätte största stad, belägen i staten Vista och känd för sin tunga industri, pampiga hamn och tjusiga modevisningar. I boken ”SÄLLSAMHETER I DEN SVAGISKA UNIONEN”>> är Bas spelplatsen för ett dråpligt möte, men det var också där som Rocco Rivarossi bytte tåg när han gjorde sin returresa i april 1956. Vid midnatt ledde ett telefonsamtal till vissa specifika förvecklingar. fakta??

Den Gula Regionen –
är Unionens sydligaste del. Där är det varmt och skönt, palmerna vajar för Monastralen och det coelinblå havet upphör aldrig att fascinera. CentraIort är miljonstaden Nozza . Några kända och mycket trivsamma turistorter i de Gula environgerna är Scala, Calais och Tosca. Universitetssätet Fleure>> har anor från den Lisn´ska eran (200-talet), men det är också platsen för diverse frestelser.

Övrigt av betydelse:

Rocco Rivarossis bostäder –
Rivarossi har tillgång till flera fastigheter. I Primaborgen har han två tillhåll; Residence Rivarossi, ett mindre palats i den mondäna förorten Lugna väster om floden Svea och ett penthouse i arrangementet Strand mittemot Konserthuset, alldeles nära Norra Central och de äldre skärgårdsbåtarnas kajplats.
Sommartid befinner han sig gärna i den stora arkipelagen. På Grand Ö, strax norr om Helgeholm, ca 4 timmars ångbåtsresa från Primaborgen, högt uppe en på granitklippa är hans sagoliknande trävilla belägen.
I Gula Regionen, i den lilla byn Swing – ca 1 timmes resa på smalspårig järnväg från Fleure>> – har Rivarossi hittat sin värdiga vila. På terassen njuter hans sitt ”otium dignitate”> och han skriver brev hem till M. och allt tycks förlåtet.
Försoningen är ett faktum!

Måltider –
intar gärna Rivarossi på de närbelägna bistroerna på Boulevard S:t Willhelm.
”Porfyr” är en enkel sylta som ligger mycket nära hans bostad. När Rocco Rivarossi är sugen på en ståtlig måltid går han gärna bort till den Norra Centralstationen och äter på Brasserie Nord på andra sidan gatan. De har utsökt surkål.

Resor –
Kommunikationer är ett mycket viktigt inslag i denna bildvärld – tåg, spårvagnar, fartyg och flygmaskiner är frekventa. Rocco Rivarossi körde även bil. Han ägde en Citroën DS 19 vars bilnycklar blev stulna på ett mirakulöst märkligt vis.
I boken ”SÄLLSAMHETER I DEN SVAGISKA UNIONEN”>> spelar har en stulen bil, en Galaxy Sunliner, 1960:s årsmodell, en viktig roll.

Några kända dagstidningar i Primaborgen:
Observation Primo – är en oberoende och vederhäftig morgontidning vars redaktör heter Andersson och oftast kallas O.P. Andersson. Tidningens kulturbevakning är omfattande, men kanske under stundom av mindre pålitlig karaktär.
Borgaren – språkrör för Bonnetterna (de blå)
Politica – språkrör för Kasketterna (de röda)
Dagens Journal – språkrör för Les Ouvriers (de brandgula)
Champs – ett kombinerat pressorgan för sport och kultur
Prima Rapport – är belägen i Nya Goi och betraktas som en av de ”nya drakarna”. Sedan slutet av 1950-talet har stjärnjournalisten Madame Belle skrivit för P.R. En faksimilutgåva av Prima Rapport Måndagen 2 Mars 1964 finns här>>