Persongalleri

Rocco Rivarossi på Druvans Plats, Strand, 10:e arrangementet

Framträdande personer i Svagiska Unionen:

Rocco Rivarossi
– spelar en huvudroll och har ofta berättarrösten. Han verkar något besvärad av Mats Åkermans tilltag att skildra hans förehavanden. Uppgifterna kring denne man skiftar, men han torde vara en välutbildad herre och en snobbig voyeur med förmåga att njuta av livets goda. Att Rivarossi är en notabilitet är uppenbart. Det finns obekräftade uppgifter att han är född som markis, dock finns inga källor att han skulle vara en förmögen man.
Understundom har Rivarossi misslyckats med sina förehavanden. Han har vid flera tillfällen råkat dra förhastade slutsatser om saklägets allvar, vilket i sin tur fått olustiga konsekvenser. Ett exempel på detta är skildrat i boken ”A LA PRIMA” >> då han under en kort period, i mars-april 1956, tvingades att gå under jorden då han felaktigt anklagades för att varit delaktig i den s k ”Trixkuppen” (se nedan). Under denna period verkade han under namnen Rotebeck eller Red River, något som sedan efteråt uppmärksammas i dagspressen och i andra sammanhang. Brottstycken ur hans liv har skildrats även i flera filmer. Vad han tycker om dessa är oklart.

Gianna Ballo 
är en sångerska och skådespelerska vars framgångar var som störst under 30- och 40-talen. I boken ”RETUR”>> dyker hon upp drömlikt på samma tåg som Rocco Rivarossi färdas genom den Svagiska Unionen. Detta sker i mars 1956. Det framgår senare att de två har en mycket nära relation. I oktober 1961 hittar Gianna på en bensinstation i Guldbergen en handväska. I väskan ligger diverse föremål vilket leder de båda till att söka upp en bridgeklubb i Mäster Germain.

I boken är SÄLLSAMHETER I DEN SVAGISKA UNIONEN”>> är det en hel del personer att hålla reda på:

Bobby Berry – drygt trettio år, är en gladlynt herre med delvis bristande självinsikt. Han är anställd som revisor på Stadens kansli för Avfall och Slagg. Han är också ordförande i bridgeklubben, M.G.C.B.S. – Mäster Germain Club Bridge Société.

Maria Malconne – en ung kvinna, nyinflyttad i Primaborgen, med ambitioner att studera vid Universitetet Sörbrunn. Hon försörjer sig som ”danskonstnärinna” på en tvivelaktig nattklubb vid Röda Lyktans Plats i Goi. En natt i oktober 1961 försvinner hon spårlöst. Samma kväll har hon övertalats att genomföra ett uppdrag av dubiös karaktär. Hon ska leverera en väska med ett specifikt innehåll. Det är samma väska som Gianna Ballo hittar på en bensinstation två dagar senare.

Kommissarie Falck – är verksam i polisdistrikt 2 i Rio. Han är kvicktänkt och drar slutsatsen att det finns ett samband mellan Maria Malconne, innehållet i hennes väska och ett par som försvinner i en stulen bil. I sin påfallande risigare bil beger Falck sig söderut i hopp om att snärja det misstänkta paret. Strax före jul 1964 hade han nästan löst fallet med Mannen i hatt och Kvinnan i rött och tar en promenad med sin hund. Det börjar snöa … 
Läs mer om detta här>

President Jagger – vars levnadsöde beseglas 22 november 1961

Mannen i hatt och Kvinnan i rött är det signalement som utfärdas och som avser det misstänkta paret i den stulna bilen. I kapitlet Moderna tider>> skildras deras färd och förehavanden genom den Svagiska unionen från huvudstaden till ön Orfeuo i den Gula Regionen. Se även filmen Moderna Tider>

Graham vände sig om, som om det satt någon i baksätet: – Hon tänker bara på att roa sig.
Titti: – Vem pratar du med?
Han: – Med åskådarna, de som tittar på målningarna.
Hon: – Tu es amoureux. Jag har bestämt mig för att aldrig bli mer kär. C ’est dégueulasse.

I närheten av Maxim-sur-Mer, Gula Regionen
sid 84. ”SÄLLSAMHETER I DEN SVAGISKA UNIONEN”

I Mats Åkermans bok ”A LA PRIMA” >> finner vi ett glatt sällskap. Av dessa kan nämnas:
Madame Belle – stjärnjournalist, vars krönikor brukar få stor uppmärksamhet
Överste Konrad – den alltid optimistiske gamängen
Kvickrot – den gamle konstnären
Höök – den koleriske fotografen
herr Trompette – en oansenlig tourist, som senare anställs som vaktmästare på bridgeklubben
Herr Herrman – den dominante resebyråchefen (Zeppo & Star) som senare efter en neslig konkurs blir verksam som mäklare.

Trixkuppen 1949
Har också viss betydelse för berättelsen.

I slutet av 40-talet genomfördes ”det perfekta brottet” hos en känd juvelerare, Merc Lingo, på Rosenfelts gata i i det 6:e arrangementet. Själva inbrottet var mycket skickligt genomfört. Man borrade sig upp från en källare utan att något larm utlöstes. Kuppen är rubricerad som ”Trix-kuppen” eftersom Trix åkte fast ganska så snart efteråt. Det blev ett stort kap av stulna juveler, diamanter och ädelstenar. Merparten av tjuvgodset har ännu inte hittats.
Kuppen planerades på klubben ”Le Noir d`Encre”, en mörk gränd i närheten av Röda Lyktan i västra Goi, 11:e arrangementet. 
De medverkande i ”Trix-kuppen”:
Dr. Fleischmann – ledaren
Harry Lima – chauffören
Trix – mekanikern
Graham Farish – även kontraspion i Kranzenstein/Brauningen
Merc Lingo – juvelerare, vilket tyder på ett s. k. insiderbrott
Frank Hornby – (egentligen tillverkare av modelltåg) som var kuppmakarnas talesman och tog sig friheten att kalla sig Rocco di Rivarossi

Och hur gick det?
Sannolikt blev de osams ganska snabbt efter själva kuppen. Trix åkte nästan omgående fast. Han satt inne några år på Isoleringen, men blev frigiven redan hösten 1955 då han försörjde sig som ballongförsäljare i Goi. Hans egentliga namn är Shell Jeansson.

Harry Lima hittades död i norra Kanalen februari 1955. Sannolikt mördad.

* Frank Hornby var länge på fri fot, men greps i september 1965 i samband med en småstöld (i en hobbybutik stal han ett leksakslok), varpå det framkom att att han hade varit inblandad i betydligt allvarligare brottslig verksamhet

* * Dr. Fleischmann, Merc Lingo och Frank Hornby är ännu på fri fot. Graham Farish blev intagen på ”Kliniken” någon gång i början av 1956 och utsläppt i oktober 1961. Graham Farish benämns också som ”Grafar 00”, hans kodnamn när han under en period verkade i södra Brauningen som kontraspion åt Kranzenstein. Han har även kallats ”frihetskämpe”. Han genomförde även ett antal rån i syfte att inbringa kapital för kommande politiska aktiviteter.

Under hösten 1961 återkommer Graham Farish i boken ”SÄLLSAMHETER I DEN SVAGISKA UNIONEN” då han tillsammans med en äventyrerska Titti Torstig inleder en äventyrlig kärleksaffär. Deras gemensamma aktiviteter visar sig få häpnadsväckande konsekvenser. Läs och se mer här> och i Prima Rapport Måndagen 2 Mars 1964>>