Publikationer

Mats Åkermans tre böcker finns att köpa direkt via
mats@konstnar.se

SÄLLSAMHETER I DEN SVAGISKA UNIONEN

Förord av GUNNAR BOLIN
Förlag: Arvinius+Orfeus Publishing + Galleri Agardh & Tornvall
Omslag och grafisk formgivning: Tomas Åkerman
Utgivningsår: 2020
Fotograf: Gunnar Bergkrantz, Per Åke Persson
Isbn: 9789187543487
Pris: 350kr + porto

Vad gör Herr Trompette på Mäster Germain Club Bridge Société? Och vart tog Mademoiselle Malconne vägen? Varför förföljer en grå Peugeot 403 den röda Galaxie Sunlinern? Bilen hade siktats vis motellet La Roue d’Or och senare dykt upp vid Korsa… Och hur passar den gäckande mullvaden ”Grafar 00” in i den undflyende väven? Resan börjar i Primaborgen. Solen gnistrar genom lövverket och en man i hatt omfamnar en kvinna i rött. Det blir en sällsam färd genom den Svagiska Unionen.

Mats Åkermans bildvärld är magisk. Ett svunnet 50- eller 60-tal, med blänk i regnvåta gator, ljumt skinande neonskyltar, eller en svagt anad sol, filtrerad genom en fladdrande tyllgardin. Allt verkar så bekant, alla känner igen sig, men har någon varit där? Den Svagiska Unionen är en hel värld med specifika och namngivna stater, städer, kommunikationer och historia. Allt finns, allt stämmer, in i minsta lilla gränd på de otaliga målningar och kartor konstnären skapat.
Men här får vi också läsa Mats Åkermans bilder, de får liv, mänskligt liv. Vi möter ett antal omisskännliga karaktärer och så förstås, Rocco Rivarossi, den figur som spelar en stor roll i Mats Åkermans tidigare böcker ”Retur” (2003) och A La Prima” (2010).

I SÄLLSAMHETER I DEN SVAGISKA UNIONEN får vi njuta av den mångfacetterade värld där dofter, miljöer, dialoger och intriger görs levande i bild och text.

A LA PRIMA

Förord av JOHAN HAKELIUS
Förlag: Bokförlaget Atlantis
Omslag och grafisk formgivning: Tomas Åkerman
Utgivningsår: 2010
Fotograf: Per Åke Persson, Thomas Henrikson
Isbn: 9789173534321
Pris: 250kr + porto

Om herr T vore uppmärksam skulle han notera en lång man med keps som står under bron och begrundar en förlupen ballong. Vem är denne man?
Kan det vara Rocco Rivarossi? I mars 1956 genomförde monsieur Rivarossi sin sägenomspunna returresa till Primaborgen, huvudstaden i den Svagiska Unionen, redovisad i boken RETUR..

I Mats Åkermans bok A LA PRIMA får berättelsen sin fortsättning i den stora metropolen. Bekantskaper som herr T, Kvickrot, Höök, herr Herrman, Rotebeck, Madame Belle, sekreteraren Juliette och överste Konrad gör att mystiken tätnar och den ökända Trix-kuppen vävs in i intrigen.
Samtidigt ges läsaren djupa och kunniga insikter i Primaborgens historia och geografi från tidigt 1200-tal.

Den Svagiska Unionen är en fantasiprodukt skapad av Mats Åkerman, med städer, länder och personer. Allt har utvecklats ur de detaljrika kartor som konstnären redan i sina tidiga tonår började rita. Historien utspelas med nostalgisk patina runt 1956, Mats födelseår. Hans skisser, kartor, tidtabeller, teckningar och målningar berättar om detta lika mycket som hans texter.

”En fullständigt fenomenal fantasivärld” SVT1 Sverige! 

RETUR

Utgivningsdatum2003-02-01

Förord av KARSTEN THURFJELL
Förlag: Carlssons
Formgivning: Tomas Åkerman
Utgivningsår: 2003
Fotograf: Thomas Henrikson
Repro: Henrik Falk
Isbn: 9789172035119
Pris: 200 kr + porto

I ett grumligt tillstånd vankar jag bort till toaletten. Nattens vin gör detta besök nödvändigt. Nog är det tillfredställande att lämna denna inte särskilt välskötta klosett för att åter dra det blanka täcket upp till hakan. Innan jag drar igen kupédörren möter jag den ambulerande smörgåsförsäljerskan. Hon är mycket söt. Jag tänker att jag borde köpa något av henne. Kanske en croissant. Eller en kopp hett kaffe. Det får bli en flaska Art Gazeuse. Det blir bra för magen. Hon ler sött och fortsätter sin marsch genom den skakiga tågkorridoren. Ännu ser jag inga andra vakna varelser. Vi har passerat Elle, Kantatens äldsta stad.
Jag sover vidare. Ångloket väser genom morgondimman …”

Med dessa muntra anteckningar inledde Rocco Rivarossi sin beryktade resa med tåg genom den Svagiska Unionen. Monsieur Rivarossi är förvisso en snobb som har förmågan att färdas på ett civiliserat och anständigt vis. Som han så korrekt uttryckte saken: Festinatio Ex Parte Est Diabolo – all brådska är av djävulen. Hans tågresa från den Gula Regionen till Primaborgen skedde i mars 1956 och blev upptakten till ett antal episoder som inträffade i den stora huvudstaden.

PRIMA RAPPORT

I samband med Mats Åkermans utställning ”Lilla Mysteriet i Nya Goi” på Galleri Agardh & Tornvall i april 2016 trycktes en faksimilutgåva av Prima Rapport Måndagen 2 Mars 1964>>